Followers

Bermulanya Kisah

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, September 2, 2010

Kisah di Bulan Ramadhan

Salam Ramadhan untuk umat Islam di dunia…
Sedar x sedar dh 22 hari kite berpuasa…Cik Tulip pun baru tersedar sbb CikTulip nk post kisah nih dlm blog…(teruk beno la smpi xkira bpe hari dh puasa) :)

Sebenarnya xde ape pn nk post…tp sj nk meriuhkan lg blog Cik Tulip nih..so..Cik Tulip pun mencari-cari idea aper nk ditulis…

Oklah para hadirin sekalian, Cik Tulip nk bercerita ttg sepanjang 22hari kita berpuasa… So far, so good lah....Bersyukur sgt-sgt sbb penyakit gastric yg Cik Tulip hadapi xlangsung mengganggu perjalanan hari-hari puasa Cik Tulip…Alhamdulillah..Itulah org ckp, klu ikhlas kita berpuasa, kemudian dgn niat puasa yg betul segala penyakit pun xberani nk dtg…Betul x? Klu dh penyakit tuh terlalu mudarat, mmg xley nk wt apalah…kene jugala bergantung dgn ubat dan terpaksa juga bukak posa di tengah hari…Tak gitu tuan-tuan,puan-puan sekalian??

Tapi tu lah org ckp…klu berpuasa sj xcukup..belum sempurna amalan kita jika kita tidak menunaikan yg lebih wajib..iaitu Solat Lima waktu..solat lima waktu tuh pun penting….dlm Rukun Islam pun ada menyatakan Rukun Islam ada 5 perkara…
  1. Mengucap 2 kalimah syahadah.. 
  2. Mengerjakan solat lima waktu sehari semalam..
  3. Berpuasa di bulan Ramadhan.. 
  4. Menunaikan zakat.. 
  5. Mengerjakan Haji… 

    Hah! Tu dia..Ustazah Tulip dh bercerita ttg rukun Islam plak dh…Cik Tulip bukn ape…bukn baik sgt pun..kdg2 terlalai gk bab2 solat nih…tapi Alhamdulillah Cik Tulip cepat tersedar sebelum terlambat..tp kdg2 termiss juga satu, 2 waktu dlm sehari….:(….Pada pembaca2 sekalian, jika korg terbaca post ini, yg belum menunaikan solat, lebih baik tunaikan yg wajib dulu…nnt korg smbg baca post Cik Tulip ini ok…JGN MARE ye!!

    Cik Tulip nih punya ramai kwn….dh berjenis-jenis kwn yg Cik Tulip jpa…Yg paling Cik Tulip xley thn tuh ada yg jenis solat bla die dlm kesusahan..Pastu bla die dh ok skit…lgsg die xingat apa itu SOLAT…tp kalimah ALLAH xpenah lekang..Cuma melakukan solat tuh agk liat… Lagi satu plak ade yg jenis malas sgt nk solat..xtaw la die nih jenis penyakit apa..tp mmg xdinafikan..die sgt malas dr segi sembahyang..bkn nk kata sehari sekali tak solat…sebulan sekali pun taknak buat..Tapi bila bab berpuasa die bulih jew nk puasa…siap die ckp lg, puasa tuh jela satu-satunya amal ibadat yg dia ada..Die xnk tinggal puasa..Cik Tulip pun hairan…die sgt lah mampu utk berdiri,baring,duduk per sume..kenapa die xnk sembahyang plak????bukankah Sembahyang itu salah satu amal ibadat yg Allah hitung sebagai amalan kita juga???CIK Tulip semakin bingung dgn sikap kkwn Cik Tulip..Ada yg smpi solat bla frust bercinta…mohon doa byk2 kt Allah moga kekasih hati pulang kepangkuan die…Bla dh berbaik semula dgn kekasih hati..terus lupa TIKAR SEJADAH… jenis nih bukn bulih dinsht..klu dinsht diorg mesti berang…Bikin pns je…!!

    Semua tuh Cik Tulip jpa ketika Cik Tulip study dulu....xsgka gk dlm duk berkawan ada juga kwn jenis cmtuh kn?? MasyaAllah...Cuma Cik Tulip berdoa moga mereka diberi petunjuk dan hidayah dibulan yg mulia ini…Selagi Allah masih memberi peluang kpd kita hidup di dunia ini, bertaubatlah dan Ingatlah Allah sentiasa…Allah akn mengampunkan hambaNYA jika hambaNYA benar-benar menginsafi kesilapan lalu. Dan yg paling penting, jika korg masih bulih menyebut ayat suci Al-Quran, jgn lah korg riak sgt sbb kelebihan yg Allah berikan itu hanya sementara..Allah inginkan hambaNYA beringat sebelum terlambat. Jgn smpi satu masa nnt, korg xdpt lg menyebut mana-mana ayat suci Al-Quran bru korg rasa menyesal xsudh..(dituju pd mereka yg tahu apa itu SOLAT, tapi xnk menunaikannya)..Wallahualam.

    Baiklah, Cik Tulip rasa cukup smpi disini Cik Tulip berceramah. Segala yg buruk itu dtgnya dr Cik Tulip sdri, dan yg baik itu dr Yg Maha Esa. Cik Tulip menaip bukan utk mengeji, mengejek, memerli pd siapa-siapa…Tapi sebagai seorg Muslim, Cik Tulip hanya mampu menegur di sini..pd sesiapa yg terasa Cik Tulip minta maaf byk-byk. Cik Tulip tegur utk kebaikan bersama selain Cik Tulip beringat diri Cik Tulip juga… mudah-mudahan.. Insya’Allah..MAAFKAN HAMBA YG HINA DINA INI.. Assalamualaikum w.b.t





    Hayati lirik lagu nih...Hope kita sama-sama menginsafi..Mudah-Mudahan..Insya'Allah..



    Photobucket

    No comments:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...