Followers

Bermulanya Kisah

Daisypath Anniversary tickers

Friday, October 12, 2012

Menghadap kek coklat!!!


Jemput tgk sume...Hari ni bawa bekal kek ke tmpt kerja...mkn kek coklat la CT pepagi..sedapnyaaaaaa...hehe...minggu ni buat kek sesaja...mula buat suka-suka..pastu housemate order..pastu membe order..dan memang ada yg org tempah juga minggu lepas..nk minggu ni..so...buat teruslah....Alhamdulillah...disebabkan komen positif la membuatkan CT berani nk amik tempahan...Biasa la permulaan...

Tiba-tiba teringat kisah zaman sekolah dulu..Kek Coklat mak memang laris sgt...Mak buat jual & ambil tempahan dari jiran-jiran...Mak dh lama tak buat kek...Tetibe ada juga minat ni tertumpah kena kt CT plak..So, CT ank mak la kn????(MOTIF!!!) sbb dh ikut minat mak..tp ttp xboleh lawan mak punya..Apa CT buat mst ada juga tambah tolak msm manis yg CT dpt komen dr mak CT juga..... Walaubagaimanapun mak adalah sumber inspirasi CT dlm bab bakeri...

Ok..jom..jom sambung mkn kek..sesapa nk order yg berdekatan..Daerah Kerian dan sekitar Bukit Mertajam...Bolehla send email kt CT okeh.....Murah sajo...RM8 sebekas...nk tester pun ada gk..mcm bekas yg CT bawa bekal ni..RM3 shj...jangan malu-malu nk makan yer..:)

email : ayzamore@gmail.com
Photobucket

Nak Tunang Dah.. =)

Lukisan yg xberapa nk lukis sgt...Rekaan baju tunang..(konon!!)

Hehehe....dh bosan tak taw nk wt ape....berangan la kejap..dan tercari la idea nk wt baju tunang..Cetttt..kuat vherangan tol CT ni..nk tunang nye entah bla lg...Bukan ape...sbb nya dh terasa lama sgt kain pasang yg CT dpt hdiah lgkh bendul dr adk ipar hr itu tak diguna pakai lg.. Maka terasa pulak nk mereka utk pki tunang..terpaksa buat tunang..Menyesal dowhhhh beli kain psg mcm tu..klu beli kain pasang or baju siap dh..dh tentu-tentu blh pki raya...klu kain psg mcm tu..dh tentu la kena wt utk pki dihari istimewa..Bukan tak nk wt utk nikah nnt ker..sbb nya baju tu kaler pink...Si MC dh pesan awal-awal nikah dia xmo pakai baju pink..tak sesuai kt dia..dh tu mcm mn..??kan kena la mereka utk di pakai hr pertunangan CT..Walaupun CT dh gtaw kt mak nk wt tunang seringkas yg mungkin..Cuma panggil sedara mara jiran-jiran n rkn2 CT yg terdekat shj..tak perlu nk berkenduri bagai sgt..sbb baru tunang...nk wt tunang ni pn pki duit byk-byk parah juga...Gaji CT pun xberkemampuan semua tu....Mengharapkan pertunangan nt xdela nk heboh gempak smpi 1dunia tahu..(eh,tp dh tercerita dlm ni...mmg sume org tahu dh pn kn???) :D

Tp xpe...CT akn berusaha wt low cost bajet utk tunang... Bekas htrn CT dh xperlu pk sgt..sbb akn guna balik yg htrn ada...htrn yg adk,kakak punya..Hehehe..untung jg jd org last ni...ley recycle cuma touch up je apa yg ptt..apa nk kesah..klu ada byk bunyik sgt...CT hempuk jer dgn dulang htrn nt...hehe...Janji CT dh jimat disitu kan...:)

Oklah...jom sambung berangan blk...hehe...Sori...tajuk nk gempak jer..Tapi CT msh blm ke arah itu lg..Insya'Allah..akn diusahakan...Doa-doakn yer..:)
Photobucket

Thursday, October 11, 2012

Keji bukan makna mengalah

 Tajuk sgt sedih...Ya!! mmg ayt sedih...Hari ni CT terasa nk meluahkan sesuatu yg dh lama terbuku...Semuanya ttg kisah lama yg dh lps bertahun-tahun tp msh ada rasa sakitnya ht....sekelumit jiwa yg perit yg terpaksa ditanggung...Bukan nk kata apa-apa..tp...CT skrg dh kuat utk hadapi segala dugaan dan tohmahan yg pernah menimpa CT dulu dan sebelum-sebelum ni....

 Alkisahnya, dulu CT pernah mengalah...Mengalah dlm membuat kek coklat yg sememangnya menjadi kegemaran CT dan kegemaran ramai...nk dipendekkan cerita..CT pernah buat kek coklat ni bg kt seseorang...ms tu lah..dh lm pn...tp apa yg CT dpt..bukan pujian tp satu ayt yg melemahkan smgt CT...ok..CT sedar..ms tu CT mmg jahil dlm membuat kek...sblm tu dh pnh buat...rasa mmg Umphhh la..sbb membe-membe bg positif respon..entah mcm mn pd hr tu nk buat utk org tu rasa...sekali jd lain....kek terlalu padat,kek manis sgt, xblh nk msk byk-byk..cpt muak...Mulai hr tu..langsung CT xbuat terus kek ke ape ke utk dia dh...Biarlah ku simpan cita-cita ku seorang diri...

 Dan hari ini...CT sgt bersyukur...lepas dr kejadian hr tu...CT mmg langsung xbuat kek utk sp-sp dh yg pnh CT 'kwn' ...CT biarkan minat CT berkubur mcm tu aje...Sampai la CT berjumpa dgn seseorang yg mmg sgt menghargai minat CT dlm pembuatan kek dan apa shj mknn... Terharu sgt..setiap apa yg CT buat...kek,coklat,spagethi,apam polkadot dll...mesti dia suka...Hati CT dh tentu la berbunga-bunga kn..Sbb org hargai kita sebaik yg mungkin..Bukan dia sorg shj yg mkn...siap bg kt family lg..Dan syukur Alhamdulillah, kata-kata pujian membuat kn CT lebih bersemangat utk terus menceburi dunia masakan dan bakeri...

 Bukan ape....selain dr family dan kwn-kwn kita rasa hasil air tgn CT, CT nk la juga sidia merasai apa yg mereka rasa..CT nk juga tahu apa respon dia apa yg CT buat...Dan semuanya membanggakan..dan CT xpernah rasa down jika dia ada memberi komen yg negatif...Sbb dia jenis memberi komen negatif tapi dlm nada yg tdk membuatkan CT terasa ht.. Sbb itu la CT terasaaaaaaa tersangat la syg kt dia...:)

 Dan pd mereka yg pernah jatuhkan semangat CT sebelum ni...CT dh buktikan... ayat-ayat menjatuhkan CT sebelum ni bukan bererti CT mengalah... CT dh mampu utk berdiri teguh...tanpa bantuan korang...Alhamdulillah..CT mampu mengambil tempahan dr rakan-rakan, family yg mahukan merasai hasil tgn CT.. 

 Syukur Ya Allah...KAU temukan aku dgn seseorang yg menghargai minat aku...KAU kurniakan keluarga yg sentiasa menanti setiap jenis kek,apam dll dr aku....KAU berikan aku sahabat-sahabat yg sentiasa memberi sokongan dan dorongan dlm setiap minat ku... Ku memohon agar kegembiraan ini berkekalan hingga akhir hayatku..AMIN... :)

~~Biar buruk paras rupa, tp hasil sedap dan memuaskan dan tersenyum org lain menghabiskan masakan kita..~~


Photobucket

Wednesday, October 10, 2012

D.I.Y - Paper Fan

Bila tahap rajin dtg...idea pn dtg mencurah-curah...mula lah rasa nk cuba buat semuanya.....Sepanjang berblogging....skrg ni mood CT sdg gigih mencari perkara-perkara DO IT YOURSELF ~~ D.I.Y 

Hari tu...CT tertengok ramai bride to be (B2B) sdg gigih memberi idea buat pelamin sendiri...Yup..CT pn sdg berangan nk buat pelamin sendiri..tp...bila ms nk naik pelamin entahla..usahkan pelamin nk kawin..pelamin nk tunang pn tak tahu bla tahunnya lg..mengharapkan...CT xperlu menunggu dgn lamanya lah..Insya'Allah..doakan lah semoga semuanya dipermudahkan... Oklah...nk jd kn kisah cinta...CT sgt la berkenan dgn DIY kipas pusing ni....atau dgn lebih mesra panggilan Paper Fan barangkali...entahla..hentam sj la..sbb lihat pd bentuk rupanya begitu...

So, pd mereka yg nk wt kipas pusing ni...blh la google or search shj mcm mn nk buat kipas pusing...It's easy n save cost...Idea ni mcm nk wt pelamin CT akn dtg..tp akn dtg lmbt lg...Maka...CT pn dgn gigih menampal di bilik sewa tinggal skrg...Lepas ni nk penuhkan kipas pusing ni di ruang tamu plak..dan mungkin akn dibawa idea ni ke rumah makabah CT..hehe..hbs lah mak...pening nengok anaknya mcm-mcm idea duk mai..tp semuanya separuh jalan...:)

Chaiyok chaiyok...Semangat ni harus ada smpi hari pertunangan dan disusuli ke hari pernikahan+persandingan... INSYA'ALLAH... (jgn tnya bla CT nk bertunang okeh!!!)

Hasil usaha gigih CT membuat "KIPAS PUSING"
Pesanan penaja : Nak tunggu CT wt tutorial lambat plak lah..maka pembaca semua sile rajinkan diri mencari di carian enjin ok...#pemalas sungguh la haaiiii
Photobucket

Cheezy Wedges ~ Resepi

Kali ni...CT nk update pasal resepi Cheezy Wedges plak...Agak mudah utk dibuat..sedap dimakan..Rasanya seakan-akan Cheezy Wedges yg kita selalu mkn di KFC nun...mmg la xsama..tp seakan-akan...kira okla tuh...janji resepi ni..blh mkn berkali-kali...if korg nk jer...terus makan..xpayah lg asal nk mkn Cheezy Wedges je...KFC yg korg cr...Hbs tu..klu duk kt kawasana yg xde KFC, tetibe ngidam nk mkn Cheezy Wedges...tak ke haru...Eh,tp pastikan bhn-bhn mesti adalah....nk mkn, bhn xcukp..xjd jg Cheezy ni..:) 

Oklah...tanpa berceloteh panjang lagi merapu sume..CT nk kongsi kan resepi Cheezy Wedges ni buat pembaca semua...CT copy paste resepi dr 'rumah' FATIN LIYANA ...Untuk memudahkan pencarian..CT salin balik resepi tu dr dia...Mmg CT dh pnh buat...Menjadik dan sdp sgt.. terlaris dipasaran...:)

Sebelum korang nk wt Cheezy haruslah ada kentang nya...Kentang tu blh la dipotg seperti Wedges...dan dicelupkan dlm tepung menggoreng atau bancuh tepung sendiri.... Dan yg paling mudah...or korg xberapa nk rajin..sila lah ke supermarket berdekatan, cari wedges yg dh siap dipotg..balik terus goreng jer...jimat masa kt situ walaupun melabur duit lebih sikit...:)

Tunggu apa lagi..pakat-pakat cubalah resepi di bawah ini yer... Selamat Mencuba...

Resepi Cheezy

  • 500ml susu UHT ( Dutchlady or etc)
  • Setengah buku butter (125g)
  • 12 keping cheddar cheese 
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu kecil serbuk pati ayam
  • lada sulah, lada hitam, perasa & pewarna kuning secukupnya


Cara-cara
1. Cairkan butter di atas api kecil menggunakan non stick pan
2. Masukkan susu dan tepung gandum. Kacau sampai tidak berketul.
3. Masukkan cheese, pati ayam, lada sulah, lada hitam dan pewarna. Kacau sampai likat.
4. Kalau agak-agak pekat sangat, tambahlah air sikit. Apabila mendidih, tutup api.
5. Kalau guna resipi ni, korang akan dapat satu tupperware cheezy sauce. Memang banyak sangat. Senanglah kan, next time tak payah nak buat-buat lagi. Asal nk mkn jer...letak air pns sikit..kacau-kacau...terus tuang jer...:)
Cheezy Wedges CikTulip
Photobucket

Tuesday, October 9, 2012

Custard Cream Puff ~ Resepi

Seperti yg dijanjikan..CT nk post pasal resepi Custard Cream Puff yg CT buat sblm ni..Sbnr nya, resepi ni hasil dr pembacaan blog ke blog..resepi kali ni..CT copy paste masuk dlm blog..CT ambil resepi dr blog INTAN ....So, bg memudahkan pembacaan...CT cerita dlm blog CT pasal resepi ni...byk blog yg ada bg resepi Cream Puff ni...semuanya ats diri kita yg rajin utk membuat cream puff ni...Maka tanpa berceloteh panjang..meh kita salin resepi....

Custard Cream Puff 

Resepi Cream Puff 

· 100ml air 
· 45g butter – suhu bilik, potg 1cm 
· 60g tepung gandum – diayak 
· 2 biji telur (100g) 

Cara-cara :
1. Mula-mula panaskan oven pd suhu 200
2. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. 
3. Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter 
4. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan telur putih bercampur. 
5. Tepung gandum di ayak 
6. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api. 

Langkah seterusnya : 
i. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat. 
ii. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api. 
iii. Masukkan telur, kacau cepat-cepat 

Kemudian : 
1) Masukkan adunan ke dalam piping bag. 
2) Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm 
3) Pipe kan ke atas dulang 
4) Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik. 
5) Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan. 
6) Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard. 

Resepi Cream Custard : 

· 1 sudu besar tepung gandum 
· 1 sudu besar tepung jagung 
· 4 sudu besar gula 
· 200ml (1 cawan) susu segar 
· 1 biji telur (L size) 
· 1 sudu besar mentega 
· 1 sudu teh esen vanila - optional 
· sedikit pewarna kuning – optional 

Cara-cara : 
1) Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk. 
2) Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2 
3) Masukkan telur dan kacau lagi. 
4) Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau. 
5) Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. 
6) Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. 
7) Ulang sehingga pekat. 
8) Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

*Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana. Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin. 

Hasil tungkus lumus di dapur....Custard Cream Puff
SELAMAT MENCUBA !!

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...