Followers

Bermulanya Kisah

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, December 15, 2012

Review ~~ E-Day

Tadaaaa.. Memperkenalkan pelamin impian CT.. Alhamdulillah. Apa yg CT inginkan, tercapai juga. CT byk la google blog ke blog pasal mini pelamin ni. Dan terjadi juga hasrat nk kan pelamin yg simple ni di majlis pertunangan yg diadakan sblm ni.

Memanh sgt gigih buat ini. Dgn ditambah pula tgh hr smpi ke ptg ada majlis perkahwinan adk lelaki CT. So, percent energy tu menurun. Tapi kena gagah jg.,xblh rest lg, takut dh cas energy, smpi ke pagi plak lajaknya.

Mujur, adk beradik sudi membantu menyiapkan mini pelamin ni. Mayb diorg kesian kt CT kena buat sorg2 kn. Wlpn lbh byk CT yg buat dr dorg. At least dorg meneman CT pn dh cukp appreciate.

So, korg rs mcm mn? Cantik tak?cantik tak pelamin CT?hehehe. Buruk btul bertanya mcm ni kn. Hehe. Pape pun CT sgt puas ht sbb dpt diy sdri.

Oklah, nt CT cerita pjg lg. Juz for review yg menanti new post dr CT. XOXO

Wednesday, November 21, 2012

Semak apa yg patut ~~ E-Day

Checklist...Majlis tunang?? Yup....dh xlama lg...kurg sebulan sebenarnya..tp....tgh serabut juga..Almaklumlah....byk tugasan kena buat....Bunga telur CT buat sdri...Pastu nk buat bunga hantaran sdri jg..Aish...sume nye nk buat sdri belaka....Jom kita semak...apa yg perlu buat utk majlis CT nnt...

Ikut hati dan perasaan..mmg CT xmau buat grand ssgt..Cukp sekadar lps syrt bertunang org ckp...Tapi ada la pulak kan permintaan suruh wt Majlis...supaya nnt CT xde la menyesal tgk adk,kakak wt grand2..CT wt simple giler..Padahal..CT mmg xnk pun wt sume tu...Dah org minta buat..kenala ikut kn...Dgn bajet yg ciput...bersederhana jela nt...:)

Dalam planning CT skg ni...
  1. Baju tunang- dah siap tempah...risau hari tunang baju tak muat je
  2. Tudung tunang - tgh pk...nk pakai shawl ke tudung bawal ke tudung saji?? Sbb dh beli shawl half moon...Xtaw la nk jd kn sbb layah/veil or juz belit2 gitew je
  3. Mini Pelamin  - (mula xnk buat pelamin, tp dh sehari sblm tu adk kdri..So,guna pelamin adk..juz buang n add on ape yg ptt je bg nmpk kelainan skit)
  4. Hantaran(makanan + sireh junjung) -  (kaler biarlah rahsia) hehe..CT buat 7 dibalas 5 (tp mst lebih sbb nt ade org bg lg...) 
  5. Doorgift - tak pasti la nk buat ke tidak...kalau ada lbh dr doorgift kdri adk tu..mungkin akn disalurkan dlm ni kot...hehe..
  6. ???????????? _ No idea...hehe
Ok..nanti CT akn update lg psl ini....Tunggu...........:)
Photobucket

Checklist~~ E-Day

Terasa bosan nk mengadap kerja..Rasa nk wt checklist on my E-Day..ececeh..feel nk bertunang la konon...hehe...Sbnrnya..CT risau kot-kot xdpt nk tunaikan tanggungjwb sbg tunang yg sempurna..bakal menantu yg baik...Tapi..ape-ape pun..Dgn izin Allah...Insya'Allah..semuanya akan berjalan dgn lancar...Juz pray for it..:)

So, yg berpengalaman...utk tunang ni kena ade ape??suggestion plz....hehe....Wait for my update later k...Peace.. =)

Photobucket

Bila emak mula bersuara

Suatu pagi di tempat kerja, dpt msg dr bonda CT...

Emak : Hg tunang cepat2 sikit....Jgn kwn lama-lama sgt...sbb mak tak mau hg jd mcm dl..Dah kenal mak ayah...tp xjd apa pun...Ni dh kwn, dh knl family dia...Baik tunang cpt-cpt..Nanti takut apa org keliling kata apa plak..
CT : Bukan tak mau tunang lg...tp kewangan xcukup lg wt ms ni...Nanti-nanti la org bgtaw..
Emak : Tak payah tunggu lama-lama...Wt sekali dgn kdri Acik...senang cita....Sedara mara ada lg...Blh depa mai skali tu ja..nt baby bersalin..dh pyh dh nk wt kdri...
CT : Ermm...nt la org bncg dgn dia dl mcm mn...

Teruslah msg MC..bincang sup sap sup sap dgn die..Die setuju...tp dgn bersyrt..

CT : Dia ckp boleh..tpdia xmo ttp tarikh nikah lg..tggu dia kumpul duit dl...cpt ke lmbt xpasti lg...
Emak : Hah, xpa....Mak xksh....dh tunang xpa dh..satg takut org lain tny dlu..
CT : Ok...tp nk wt simple2 je...xyah wt kdri teruk2..Org pn xde simpanan nk bg wt utk kdri..Takat nk wt hantaran tu blh gagah lg..Tp hntrn mknn je dulu...
Emak : Xpa...suma tu dh dlm bajet..Mak nk wt kdri tunang hg sehari slps kdri acik..
CT : Okeh!!

Pergh...teknologi betul..nk bncg psl ni Cuma SMS shj..hehe....Dh blk umh bru la smbg lain dgn Mak..Almaklumla..Tinggal CT sorg je lg xkawen2...adk2 dh kawen...nk pulak MC tiap mnggu amik htr CT dr Perda ke Bgn Serai...Lagi la mak nk suh cpt2 ikat.. Ape yg CT hrp kn..semoga semuanya berjalan dgn lancar nnt....


Sebenarnya, mmg MC die ade bgtaw ms awl thn dulu (2012)..die nk ikat tunang dgn CT hujg bln 12/2012..Tp..until raya hr tu..senyap jer die...asik bertangguh shj..die ckp..nnt la..nnt la...Tp nk buat hujg thn ni jg...Ish, geram betul dgn die ni...Suke main tarik tali..CT plak suke tny die...betul ke betul ke...Almaklumlah...eksaited skit bla nk bertunang..Nak prepare lg la apa la kn....si dia plak bg keputusan mcm nk tak nak...Bila dh mak CT bertanya...hah!! tahu pun gelabah....Tak boleh dh nk main tarik tali...Nak tak nak kena setuju jg...hehe....Bukan ape..tunang awl-awl..die takut nt nikah kena tunggu lama plak..itu yg asik main tarik tali..nak tgk bajet die la katakan...=)

Tapi, CT xwt majlis merisik  mcm adk-kakak-abg buat sblm ni...Ats permintaan pihak lelaki hr bertunang tu..wt skali dgn merisik....Ape-ape pun...bab mencari cincin dh setel...Hr mencari cincin pn....CT x cari yg cincin belah rotan ke ape ke..main bedal je...asal cukp utk bajet MC..hehe...Nsb Mak MC xksh...die suh pilih sdri...nk belah rotan ke..belah kayu ke..ikut suka la..asl ada cincin katenye..:)

So....nak pk utk projek seterusnya pulak la lps ni...:)
Photobucket

Friday, November 9, 2012

D.I.Y ~~ Bunga Tisu

Juz nk gtaw kt uols..CT sdg sibuk buat bunga tisu..Utk ape??? Kita tunggu...apa yg CT nk wt ea..juz merajinkan diri jer...Best ber d.i.y ni...:)

Photobucket

Friday, November 2, 2012

Sedap dan Menyihatkan

Mownink uolz!! Lama xjenguk blog..lama juga xupdate blog.. So, di pg Jumaat yg mulia ini... CT merajinkan diri menge'post' stori fasal breakfast CT...

 Tada
................
.......
........



Oreo CheeseCake wif Jus Roselle... Sedap....buat srpn pg yg indah di pg Jumaat.. Hehehe..
Okla....singgah jup jer...later CT update lg psl yg terindah belaka...:)

Photobucket

Friday, October 12, 2012

Menghadap kek coklat!!!


Jemput tgk sume...Hari ni bawa bekal kek ke tmpt kerja...mkn kek coklat la CT pepagi..sedapnyaaaaaa...hehe...minggu ni buat kek sesaja...mula buat suka-suka..pastu housemate order..pastu membe order..dan memang ada yg org tempah juga minggu lepas..nk minggu ni..so...buat teruslah....Alhamdulillah...disebabkan komen positif la membuatkan CT berani nk amik tempahan...Biasa la permulaan...

Tiba-tiba teringat kisah zaman sekolah dulu..Kek Coklat mak memang laris sgt...Mak buat jual & ambil tempahan dari jiran-jiran...Mak dh lama tak buat kek...Tetibe ada juga minat ni tertumpah kena kt CT plak..So, CT ank mak la kn????(MOTIF!!!) sbb dh ikut minat mak..tp ttp xboleh lawan mak punya..Apa CT buat mst ada juga tambah tolak msm manis yg CT dpt komen dr mak CT juga..... Walaubagaimanapun mak adalah sumber inspirasi CT dlm bab bakeri...

Ok..jom..jom sambung mkn kek..sesapa nk order yg berdekatan..Daerah Kerian dan sekitar Bukit Mertajam...Bolehla send email kt CT okeh.....Murah sajo...RM8 sebekas...nk tester pun ada gk..mcm bekas yg CT bawa bekal ni..RM3 shj...jangan malu-malu nk makan yer..:)

email : ayzamore@gmail.com
Photobucket

Nak Tunang Dah.. =)

Lukisan yg xberapa nk lukis sgt...Rekaan baju tunang..(konon!!)

Hehehe....dh bosan tak taw nk wt ape....berangan la kejap..dan tercari la idea nk wt baju tunang..Cetttt..kuat vherangan tol CT ni..nk tunang nye entah bla lg...Bukan ape...sbb nya dh terasa lama sgt kain pasang yg CT dpt hdiah lgkh bendul dr adk ipar hr itu tak diguna pakai lg.. Maka terasa pulak nk mereka utk pki tunang..terpaksa buat tunang..Menyesal dowhhhh beli kain psg mcm tu..klu beli kain pasang or baju siap dh..dh tentu-tentu blh pki raya...klu kain psg mcm tu..dh tentu la kena wt utk pki dihari istimewa..Bukan tak nk wt utk nikah nnt ker..sbb nya baju tu kaler pink...Si MC dh pesan awal-awal nikah dia xmo pakai baju pink..tak sesuai kt dia..dh tu mcm mn..??kan kena la mereka utk di pakai hr pertunangan CT..Walaupun CT dh gtaw kt mak nk wt tunang seringkas yg mungkin..Cuma panggil sedara mara jiran-jiran n rkn2 CT yg terdekat shj..tak perlu nk berkenduri bagai sgt..sbb baru tunang...nk wt tunang ni pn pki duit byk-byk parah juga...Gaji CT pun xberkemampuan semua tu....Mengharapkan pertunangan nt xdela nk heboh gempak smpi 1dunia tahu..(eh,tp dh tercerita dlm ni...mmg sume org tahu dh pn kn???) :D

Tp xpe...CT akn berusaha wt low cost bajet utk tunang... Bekas htrn CT dh xperlu pk sgt..sbb akn guna balik yg htrn ada...htrn yg adk,kakak punya..Hehehe..untung jg jd org last ni...ley recycle cuma touch up je apa yg ptt..apa nk kesah..klu ada byk bunyik sgt...CT hempuk jer dgn dulang htrn nt...hehe...Janji CT dh jimat disitu kan...:)

Oklah...jom sambung berangan blk...hehe...Sori...tajuk nk gempak jer..Tapi CT msh blm ke arah itu lg..Insya'Allah..akn diusahakan...Doa-doakn yer..:)
Photobucket

Thursday, October 11, 2012

Keji bukan makna mengalah

 Tajuk sgt sedih...Ya!! mmg ayt sedih...Hari ni CT terasa nk meluahkan sesuatu yg dh lama terbuku...Semuanya ttg kisah lama yg dh lps bertahun-tahun tp msh ada rasa sakitnya ht....sekelumit jiwa yg perit yg terpaksa ditanggung...Bukan nk kata apa-apa..tp...CT skrg dh kuat utk hadapi segala dugaan dan tohmahan yg pernah menimpa CT dulu dan sebelum-sebelum ni....

 Alkisahnya, dulu CT pernah mengalah...Mengalah dlm membuat kek coklat yg sememangnya menjadi kegemaran CT dan kegemaran ramai...nk dipendekkan cerita..CT pernah buat kek coklat ni bg kt seseorang...ms tu lah..dh lm pn...tp apa yg CT dpt..bukan pujian tp satu ayt yg melemahkan smgt CT...ok..CT sedar..ms tu CT mmg jahil dlm membuat kek...sblm tu dh pnh buat...rasa mmg Umphhh la..sbb membe-membe bg positif respon..entah mcm mn pd hr tu nk buat utk org tu rasa...sekali jd lain....kek terlalu padat,kek manis sgt, xblh nk msk byk-byk..cpt muak...Mulai hr tu..langsung CT xbuat terus kek ke ape ke utk dia dh...Biarlah ku simpan cita-cita ku seorang diri...

 Dan hari ini...CT sgt bersyukur...lepas dr kejadian hr tu...CT mmg langsung xbuat kek utk sp-sp dh yg pnh CT 'kwn' ...CT biarkan minat CT berkubur mcm tu aje...Sampai la CT berjumpa dgn seseorang yg mmg sgt menghargai minat CT dlm pembuatan kek dan apa shj mknn... Terharu sgt..setiap apa yg CT buat...kek,coklat,spagethi,apam polkadot dll...mesti dia suka...Hati CT dh tentu la berbunga-bunga kn..Sbb org hargai kita sebaik yg mungkin..Bukan dia sorg shj yg mkn...siap bg kt family lg..Dan syukur Alhamdulillah, kata-kata pujian membuat kn CT lebih bersemangat utk terus menceburi dunia masakan dan bakeri...

 Bukan ape....selain dr family dan kwn-kwn kita rasa hasil air tgn CT, CT nk la juga sidia merasai apa yg mereka rasa..CT nk juga tahu apa respon dia apa yg CT buat...Dan semuanya membanggakan..dan CT xpernah rasa down jika dia ada memberi komen yg negatif...Sbb dia jenis memberi komen negatif tapi dlm nada yg tdk membuatkan CT terasa ht.. Sbb itu la CT terasaaaaaaa tersangat la syg kt dia...:)

 Dan pd mereka yg pernah jatuhkan semangat CT sebelum ni...CT dh buktikan... ayat-ayat menjatuhkan CT sebelum ni bukan bererti CT mengalah... CT dh mampu utk berdiri teguh...tanpa bantuan korang...Alhamdulillah..CT mampu mengambil tempahan dr rakan-rakan, family yg mahukan merasai hasil tgn CT.. 

 Syukur Ya Allah...KAU temukan aku dgn seseorang yg menghargai minat aku...KAU kurniakan keluarga yg sentiasa menanti setiap jenis kek,apam dll dr aku....KAU berikan aku sahabat-sahabat yg sentiasa memberi sokongan dan dorongan dlm setiap minat ku... Ku memohon agar kegembiraan ini berkekalan hingga akhir hayatku..AMIN... :)

~~Biar buruk paras rupa, tp hasil sedap dan memuaskan dan tersenyum org lain menghabiskan masakan kita..~~


Photobucket

Wednesday, October 10, 2012

D.I.Y - Paper Fan

Bila tahap rajin dtg...idea pn dtg mencurah-curah...mula lah rasa nk cuba buat semuanya.....Sepanjang berblogging....skrg ni mood CT sdg gigih mencari perkara-perkara DO IT YOURSELF ~~ D.I.Y 

Hari tu...CT tertengok ramai bride to be (B2B) sdg gigih memberi idea buat pelamin sendiri...Yup..CT pn sdg berangan nk buat pelamin sendiri..tp...bila ms nk naik pelamin entahla..usahkan pelamin nk kawin..pelamin nk tunang pn tak tahu bla tahunnya lg..mengharapkan...CT xperlu menunggu dgn lamanya lah..Insya'Allah..doakan lah semoga semuanya dipermudahkan... Oklah...nk jd kn kisah cinta...CT sgt la berkenan dgn DIY kipas pusing ni....atau dgn lebih mesra panggilan Paper Fan barangkali...entahla..hentam sj la..sbb lihat pd bentuk rupanya begitu...

So, pd mereka yg nk wt kipas pusing ni...blh la google or search shj mcm mn nk buat kipas pusing...It's easy n save cost...Idea ni mcm nk wt pelamin CT akn dtg..tp akn dtg lmbt lg...Maka...CT pn dgn gigih menampal di bilik sewa tinggal skrg...Lepas ni nk penuhkan kipas pusing ni di ruang tamu plak..dan mungkin akn dibawa idea ni ke rumah makabah CT..hehe..hbs lah mak...pening nengok anaknya mcm-mcm idea duk mai..tp semuanya separuh jalan...:)

Chaiyok chaiyok...Semangat ni harus ada smpi hari pertunangan dan disusuli ke hari pernikahan+persandingan... INSYA'ALLAH... (jgn tnya bla CT nk bertunang okeh!!!)

Hasil usaha gigih CT membuat "KIPAS PUSING"
Pesanan penaja : Nak tunggu CT wt tutorial lambat plak lah..maka pembaca semua sile rajinkan diri mencari di carian enjin ok...#pemalas sungguh la haaiiii
Photobucket

Cheezy Wedges ~ Resepi

Kali ni...CT nk update pasal resepi Cheezy Wedges plak...Agak mudah utk dibuat..sedap dimakan..Rasanya seakan-akan Cheezy Wedges yg kita selalu mkn di KFC nun...mmg la xsama..tp seakan-akan...kira okla tuh...janji resepi ni..blh mkn berkali-kali...if korg nk jer...terus makan..xpayah lg asal nk mkn Cheezy Wedges je...KFC yg korg cr...Hbs tu..klu duk kt kawasana yg xde KFC, tetibe ngidam nk mkn Cheezy Wedges...tak ke haru...Eh,tp pastikan bhn-bhn mesti adalah....nk mkn, bhn xcukp..xjd jg Cheezy ni..:) 

Oklah...tanpa berceloteh panjang lagi merapu sume..CT nk kongsi kan resepi Cheezy Wedges ni buat pembaca semua...CT copy paste resepi dr 'rumah' FATIN LIYANA ...Untuk memudahkan pencarian..CT salin balik resepi tu dr dia...Mmg CT dh pnh buat...Menjadik dan sdp sgt.. terlaris dipasaran...:)

Sebelum korang nk wt Cheezy haruslah ada kentang nya...Kentang tu blh la dipotg seperti Wedges...dan dicelupkan dlm tepung menggoreng atau bancuh tepung sendiri.... Dan yg paling mudah...or korg xberapa nk rajin..sila lah ke supermarket berdekatan, cari wedges yg dh siap dipotg..balik terus goreng jer...jimat masa kt situ walaupun melabur duit lebih sikit...:)

Tunggu apa lagi..pakat-pakat cubalah resepi di bawah ini yer... Selamat Mencuba...

Resepi Cheezy

  • 500ml susu UHT ( Dutchlady or etc)
  • Setengah buku butter (125g)
  • 12 keping cheddar cheese 
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu kecil serbuk pati ayam
  • lada sulah, lada hitam, perasa & pewarna kuning secukupnya


Cara-cara
1. Cairkan butter di atas api kecil menggunakan non stick pan
2. Masukkan susu dan tepung gandum. Kacau sampai tidak berketul.
3. Masukkan cheese, pati ayam, lada sulah, lada hitam dan pewarna. Kacau sampai likat.
4. Kalau agak-agak pekat sangat, tambahlah air sikit. Apabila mendidih, tutup api.
5. Kalau guna resipi ni, korang akan dapat satu tupperware cheezy sauce. Memang banyak sangat. Senanglah kan, next time tak payah nak buat-buat lagi. Asal nk mkn jer...letak air pns sikit..kacau-kacau...terus tuang jer...:)
Cheezy Wedges CikTulip
Photobucket

Tuesday, October 9, 2012

Custard Cream Puff ~ Resepi

Seperti yg dijanjikan..CT nk post pasal resepi Custard Cream Puff yg CT buat sblm ni..Sbnr nya, resepi ni hasil dr pembacaan blog ke blog..resepi kali ni..CT copy paste masuk dlm blog..CT ambil resepi dr blog INTAN ....So, bg memudahkan pembacaan...CT cerita dlm blog CT pasal resepi ni...byk blog yg ada bg resepi Cream Puff ni...semuanya ats diri kita yg rajin utk membuat cream puff ni...Maka tanpa berceloteh panjang..meh kita salin resepi....

Custard Cream Puff 

Resepi Cream Puff 

· 100ml air 
· 45g butter – suhu bilik, potg 1cm 
· 60g tepung gandum – diayak 
· 2 biji telur (100g) 

Cara-cara :
1. Mula-mula panaskan oven pd suhu 200
2. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. 
3. Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter 
4. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan telur putih bercampur. 
5. Tepung gandum di ayak 
6. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api. 

Langkah seterusnya : 
i. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat. 
ii. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api. 
iii. Masukkan telur, kacau cepat-cepat 

Kemudian : 
1) Masukkan adunan ke dalam piping bag. 
2) Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm 
3) Pipe kan ke atas dulang 
4) Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik. 
5) Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan. 
6) Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard. 

Resepi Cream Custard : 

· 1 sudu besar tepung gandum 
· 1 sudu besar tepung jagung 
· 4 sudu besar gula 
· 200ml (1 cawan) susu segar 
· 1 biji telur (L size) 
· 1 sudu besar mentega 
· 1 sudu teh esen vanila - optional 
· sedikit pewarna kuning – optional 

Cara-cara : 
1) Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk. 
2) Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2 
3) Masukkan telur dan kacau lagi. 
4) Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau. 
5) Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. 
6) Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. 
7) Ulang sehingga pekat. 
8) Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

*Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana. Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin. 

Hasil tungkus lumus di dapur....Custard Cream Puff
SELAMAT MENCUBA !!

Photobucket

Sunday, September 23, 2012

Lunch wif italian style

Dan akhir skali, nk gtaw,ini lah spagethi rajin dr CT.
Wow, ayt nk bgs.. Nk wt cmne kn. Hr ni CT sgt rajin. Rajin la,wt mkn2. Hari ni CT dtg mood nk wt spagethi ayam. Hehe. Skali skala menjamu selera tnpa ns. Tak mati mahupun sakit2. CT bab wt keje sng,mmg suka. Mcm spagethi ni. Buat mcm mn pn,sdp xsdp,org ttp mkn. Hehe


P/s: Settle update,nk marathon tgk cite Adam&Hawa. ;-)
Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, September 21, 2012

Dinner>> Cheezy Wedges

Dinner mlm td...CT merajinkan diri buat Homemade Cheezy Wedges...xde selera nk mkn ns...so...merajinkan diri wt mkn ala kadar ni....Yummylicious woooo i ckp kt uouls.....sdp sgt n puas ht sbb buat sdri... Ni gara-gara tertengok dlm post blogger yg fames ames merangkap cousin adk ipar CT, Fatin Liyana...beliau ada bg resepi nk buat Cheezy tu sdri...Maka....dgn gigihnya CT pun merajinkan la buat mlm td....CT buat separuh dr resepi yg diberi...Itu pun dpt byk gk taw....mmg blh smpn n mkn berkali-kali la....dan tak lupa juga bertambah-tambah lemak dgn adanya mknn bersos cheese...hehe..

Bukan xnk beli yg dh ada serbuk siap tu...Tapi CT rasa...lebih berbaloi bila buat sendiri...hehe...CT ni kire nk berjimat jer...Yg mn blh buat tu....kite buat la kn....duit yg beli instant tu blh gk wt modal utk buat sdri punya..dpt pun berganda-ganda..CT ni kn 'rajin' klu bab msk memasak ni...hehe..

So, sesapa nk cuba blh la terjah ke 'rumah' FatinLiyana utk melihat resepi cheezy...Selamat Mencuba....Dah bg housemate rasa..die ckp sdp sgt..Alhamdulillah....Kata semangat tu...Oh yeah!! hr ni nk bg MC plak rasa..beliau bab mkn ni mmg i suke bg die rasa...Sdp tak sdp....dah msk perut pun...(:

Homemade Cheezy Wedges

Pesanan: Later, CT akn update resepi dlm blog CT yer...:)
Photobucket

Bila tahap mengidam yang melampau....

Hari minggu hari yg tersangatlah free utk CT melakukan kerja-kerja masuk dapur...Masuk dapur bukanlah masuk dapur utk memasak tengah hari pun...sbb kdg-kdg dh mkn tgh hr kt umh org kawen..So, xdela serajin sgt nk memasak...dan adakalanya...kakak CT akn msk if die xde program... Ternyata, CT sgt mls msk kn??? OK...tipu...CT rajin masak kt umh sewa....seminggu skali pun pyh nk mkn kedai taw if duk umh sewa..msk sdri lg jimat...

STOP...melencong ke lain plak dh...CT juz nk bgtaw....memandangkan minggu lps adlh hr yg sgt free..dan pulak cuti 3hari sempena HARI MALAYSIA yg ke-49...pd hr Isnin baru ni, CT terus dtg minat nk buat Cream Puff...Excelli, nk wt cream puff ni dh lm dh...Lps tgk dlm blog intan ....Mood nk buat tu membuak..sbb kn Cream Puff ni kuih favret CT & famili jg...nk cr kt kedai jenuh juga la kn....xbyk tmpt ley jpa...nk order...rmi jer org jual on9....tp tmpt tu dkt2 okla nk order...ni jauh...nk pos bagai plak..idak la teman sanggup kn... So, hr cuti baru ni..terus mood tu dtg dgn berganda-ganda.. Cek bahan-bahan...sume ada kt umh dh...terus ber'tukang' kt dapur....CT start ber'tukang' lps kakak msk tgh hr la..klu buat keje time dia ada kt dapur..mengamuk org tua tu kang...."aku nk msk,kau sebok nk buat kuih" hah!!kn dh xjd cream puff...jd angry puff...hahaha...


CT wt Cream puff ni 2 kali dlm sehari tu...sbb nya first buat juz trial...xbrp nk jd..jd hangit ditapak, rangup di ats....Knp dan knp??kurg kepastian...Bila jd mcm tu..rasa msh ada...tp msh frust sbb xdpt rasa yg CT nk lagi...Maka...lps Maghrib, CT dgn rajin nya...terus buat lagi...Memandangkan MC nk dtg rumah htr brg mlm tu..CT pn gigih buat lg...dan berharap kali ni jd...blh la hulurkan sedikt kepada beliau ..Alhamdulillah....CREAM PUFF kegemaran CT menjadik...Teruja ok....jenuh berkongsi juga la dgn sume org dlm umh..dpt mkn 3-4ketul je sorg...hehe..dgn nk diberi kpd MC lg.... Tp, pape pun syukur sgt...Penat CT berbaloi..sedih juga bla time buat tu xmenjadik..tp bak kata MC..."CT ni xpnh puts asa, even dah gagal skali" mmg la....dh nye mende favret ni..kita kena usaha smpi jd...hehe...

My 2nd trial>> Custard Cream Puff 
 Pesanan : Nanti CT post kn resepi utk Cream Puff ini okeh!! (:
Photobucket

Friday, August 17, 2012

Stress la weiii

See...betapa sadis nya....Bos bg cuti 4 hari sajo...adeiiiiii...stresssss...
thn ni raya xberapa nk meriah mcm thn lps...
Thn lps...Bonus dpt...raya cuti seminggu..
tahun ini??? bonus tak de...cuti 4hari sj....stress...mencikkkkkk ssgt...:(
Photobucket

Selamat Hari Raya

e-kad utk semua...
Maaf salah silap CT selama berblogging...
SELAMAT HARI RAYA  kpd semua bloggers...:)

Photobucket

Friday, August 10, 2012

Nasi Ayam Bersos lada hitam sempoi

Pagiiiiiiiiii u ouls...:) Semalam korunk berbuka dgn ape?hehehe..sj nk bg korunk lapo pg-pg ni...Hehehe..Semalam CT berbuka sorg-sorg jer kt umh..housemate blk kg...tiba-tiba CT sgt rajin nk buat ns ayam..Nasi ayam kn senang jer..sup sap sup sap...dh siap.... Mmg dr kecik lg favret CT adalah ns ayam.... Bila dh besar ni dh blh msk..makin rajin la buat ns ayam jer..hehe...

So, dgn sifat rajinnya CT pun msuk dapur....mula tu ingt nk msk megi jer sbb dh sorg-sorg kn...tp tiba-tiba lapar nk mkn ns ayam..terus la berkerah tenaga wt ns ayam....Sempoi jer ns ayam CT....wt resepi dlm kepala otak jer...msk nasi...rebus ayam guna kiub pati ayam...kuah rebusan aym tuh jd kn sup..letk daun sup..(nsb ada daun sup kt dlm peti ais)..pastu wt sos nasi ayam...ayam yg rebus td..CT gorg kn..then dh siap goreng CT gaul kn dgn sos lada hitam....maka.....jadilah NASI AYAM SEMPOI dr CT kt bwh ni....:)
Nasi Ayam Bersos Lada Hitam Sempoi made by CT..
Kalau dh namanya favret..mmg CT berselera sgt..bertambah-tambah wlupun ayam tak byk mn pun..hehehe...Alhamdulillah syukur..kenyang sgt...wlpn mkn sorg-sorg..:)

notakaki: hari ni xdpt nk buat spagethi mcm yg diberitahu smlm..sbb MC die dtg lps berbuka...alamatnya CT kena msk n mkn sorg-sorg la mcm tu...:)


Photobucket

Thursday, August 9, 2012

Berbuka ala italian gitewwww

Last week blk kg, (setiap hari Jumaat mmg akn blk kg sbb org tu dtg amik CT...Alhamdulillah...untung badan...:D ) So, mmg biasa blk kg blk lepas Maghrib punya...Almaklumlah...hiway kt Juru selalu jammed sbb org keluar masuk ke Jmbtn PP...MC (Mr Chenta) akn berbuka ats jln..dan CT akn berbuka di rumah dgn air & kurma sblm kitorg  berbuka kt luar...Hari nk blk kg...mmg xkn msk punya....selalu msk kt kedai jer....

Nk dijadikan crita...minggu lepas CT sgt rajin dan sgt teringin nk mkn spagethi...Terus bgtaw kt MC yg CT nk msk spagethi memandangkan CT tahu MC penggemar spagethi....nk pulak sblm puasa lg kitorg duk mencari spagethi kt kedai selalu xde je...so, utk tdk menghampakan beliau..CT pn rs nk wt spagethi...then dlm kul 8 lebih MC pn smpi ambil CT dan kitorg terus singgah kt R&R Juru....menjamu selera bekalan mknn yg dh CT msk....

Agak byk jugak CT msk.....wlpn simple jer tp Alhamdulillah...Licin!!! MC bertambah-tambah mkn...spt xpernah jumpa spagethi jer sblm ni...(almaklumla, dh lm teringin nk mkn) lg plak beliau ckp spagethi CT msk sdp...kembang akk taw...hehehe...(mmg la sdp...dh nye sos tu dh sedia ada....cmpk je dlm kuali...tmbh jer dgg,cndwn dlm tu...siap..hehe)..CT terasa sgt seronok bla CT dh dpt tunaikan hasrat MC nk mkn spagethi ni...dan pertama kali CT msk dr air tgn CT...sblm ni asik bg die mkn kek la,coklat,kuih la...semua yg manis2 belako..Kali ni, CT dpt mkn bersama dgn MC spagethi air tgn CT...ececeh...sblm kawen kn???rajin la ko msk....jgn lps kawen....msk pn semua kt kedai...huhu... (hope xjd mcm tu la...biarla lps kawen ttp sm spt sblm kawen....kn???)

Minggu ni rasa nk wt spagethi lg....memandangkan balance spagethi msh ada lg...hehe....kali ni nk try wt sos cream mushroom plak..Tapi MC dh pesan awl-awl....jgn wt byk-byk sgt..sbb dia xde selera nk mkn sbb sakit tekak + demam cmpk yg beliau sdg alami...Alahai..cian nye....tp xpe...nk wt jugak byk-byk....xhbs blh mkn kt rumh...seminggu skali berbuka selain ns apa slh nya....sbb kdg-kdg xlalu juga nk mkn ns sokmo...almaklumlah, tekak CT campur-campur...sume blh telan....hehe
Ini lah Spagethi Sos Daging...Yg ni pic CT berbuka hr isnin hr tu sorg-sorg kt rumh...Pic minggu lepas xsmpt nk snap sbb lapar punya psl..telan terus..hehe
Photobucket

Thursday, August 2, 2012

Puding Karamel Gula Hangus

Bertepatan dgn tajuk post kali ni....CT nk ceritakan yg mlm td CT sgt rjin nk buat Puding Karamel slps melihat gbr yg dipost ke fb oleh kakak CT yg mak CT buat juadah berbuka puasa puding karamel..Adeiiii...menggoda betul.....Terus lah cek resepi nk buat jugak....Tgk semua bhn ada di rumah..dan terus berperang di dapur selepas solat Maghrib..
Selesai berperang dan kukus ats api selama 30 minit = smpi puding keras...Kena sejukkan dlm peti ais pulak...dh lyn tgk tv sume...rs xsbr punya psl slps sejam...bw la keluar puding tuh nk tgk hasilnya...sekali dh potg n ngap msuk mulut....Ya Rabbi....rs nya pahit xingat..rs nk pengsan pun ada...hehehe....dahla bwh puding tu CT letk oren sunquick sikit sbg pengganti esen vanilla..Konon nk bg rs oren la kn...tp rasa oren tu hilang terus disebabkan kuah gula yg hangus lg hangit....Adoiiiii..FAIL...nk kna tuntut lg ilmu buat kuah gula tu....mcm mn xnk bg hangus terbakar...rs nya dh nmpk keperangan terus ttp api..tp xsangka ttp hangus....aduiii

Masa sahur td CT dh buang kuah gula tuh dgn hrpn xdela terasa hangit gula tu nk telan..Balik ni nk kena pk cara lain lak...maybe nk upgrade letak coklat cair ats puding tu gntikn gula yg dh hangus....hehehe....mst sdp...:)

Apa-apa pun terasa sgt la suke sbb berjaya buat jugak puding karamel dgn sendiri...:) Dan esk tak sabar nk bg dekat Mr Chenta suruh die hbs kn..hehehe...Sorry la...i suke bg u gumuk...:p

Meh kita tengok hasil puding karamel yg dh siap semalam.....:)

Masa ni puding dh msk n keras elok....Rasa bangga jer tgk puding nih dh msk...Hati membuak-buak tak sabar nak makan...

Lepas kuar dr peti ais, telangkup dlm bekas....tgk-tgk kuah gula die...hancus.....bukan perang dh...dh mcm gangsa jer ni....Dan sekali ngap..lg la hancur berkecai....Sedih-sedih....tp syg punya psl..ggh juga mkn..:)
Photobucket

Thursday, July 26, 2012

Kentang Putar (Mashed Potato) ~ Resepi

Baru hr ni ada masa nk update blog... Sebelum tuh...nk ucapkan SELAMAT BERPUASA kepada MUSLIMIN & MUSLIMAT seluruh dunia...
Hari ni..CT nk sembang-sembang pasal mskn..Hari tu dh jnj nk bg resepi homemade mashed potato kn??..So, post kali ni CT sediakan resepi utk semua...Selamat mencuba...

KENTANG PUTAR dan SOS  Bahan-bahan ( 5 orang )
* sumber resepi dr website yg telah dicampur aduk*

Klik utk tumbesaran =)
Cara-cara
  1. Rebus kentang sehingga empuk, masuk kan garam sedikit.
  2. Tos kan air dan lenyekkan kentang sehingga halus.(nk guna mixer pun blh....lg cepat)
  3. Masuk kan lada hitam dan susu. Ratakan ke seluruh kentang.supaya rs kentang berlemak
  4. akhirnya...Kentang dah siap..

yg ni resepi untuk sos pulak.. 

  1. Rebus bawang merah & kiub ayam dalam 5-10 minit, 
  2. Tos kan air rebusan td. 
  3. Masuk kan mentega ke dlm kuali dgn api yg kecil, 
  4. Kemudian masukkan tepung gandum,kacau jgn bergentel/ berketul-ketul. 
  5. Masuk kan air rebusan td,bersama lada hitam dan sos tiram.
  6. Masak sehingga pekat. Kacau dan rasa dahulu sebelum masuk garam.jika suka masin, blh tambah garam sedikit. Jika rasa sudah ok. tutup api dan angkat. 
  7. hidangkan sos bersama kentang yg siap dilenyek td.
Rasanya sgt la memikat dan dijamin sdp sm mcm kita mkn dkt KFC... :)
Taraaaaa....
Mashed potato yg dh siap...dr CT...:)

Friday, July 20, 2012

Belum cuba belum taw

Cer cuba tekan link ni...<TEKAN SINI> Mn taw ada perkara yg menggembirakn anda. Kita cuba dan usaha bersama.. Anda buat anda dapat... CT sekadar ingin berkongsi shj..Mn taw rezeki anda...tak perlu keluarkan modal...cuma daftar percuma shj..cubalah...:)




http://prelaunchx.com/x/ayza



Thursday, June 28, 2012

Mashed Potato Cik Tulip


Malam td kemas kt almari dapur...Cek brg-brg dapur apa yg patut beli dan tambah...Buang segala apa yg dah busuk dan tarikh luput...Sekali tgk kentang msh byk lagi...Pastu trus terfikir nk buat kentang putar..mkn dgn nasi goreng yg housemate dh goreng sblm dia pergi kerja malam... Cari kt bilik resepi yg pernah print sblm ni..Tgk-tgk resepi...pergh..sng jer..sume bhn ada dlm rumah..klu xde pn hentam sj...hehehehe...

Dengan sifat rajin yg msh menebal mlm td..terus ber'tukang' kt dapur sensorang...Dan akhirnya siap!! menjadi...sos kentang tuh sgt mabeles i ckp sm u ouls...rs sm mcm kepsi...cuma nmpk pekat skit...sbb kurg air kot...dan tang kentang tu rs susu lemak manis terlebih...dan apa-apa pun..lepas ni nk cuba buat lg...sng jer...asal rasa teringin dah blh buat kt rumh..tak perlu nk menggagahkan diri ke kepsi or cr mashed potato kt kedai lg..semua nya blh buat sendiri asal kan rajin dan paling penting...bahan-bahan mesti ada lah...:)


Kentang Putar buatan Cik Tulip...
Photobucket

Saturday, June 23, 2012

Percubaan gagal


Tgk gmbr, mcm menarik. Rs mst boom punya. Cek resepi sng je nk wt. Sekali dh buat, renyah la pulak.. Ok xpe, gigh ok CT wt. Pulun punya pulun, tung tang tung tang kt dapur, dh siap, hancusss. Punya la manis rs dia. Blh potg kaki ni. Misi nk buat apam ice cream cornetto gagal.  Xda sp pun berani nk hbs kn. Alahai sedihnya. Dh la wt resepi tu xwt setengah resepi. Konfiden jer kn nk wt byk. Skli, rugi jer. Telur twpung gula. Adoiyaiii.. Xpela,pasni try wt lg skli. Nk wt smpi jd.
Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, June 14, 2012

Kebebasan


Bebaskanlah aku walau sedikit ruang untukku bernafas..
Bebaskan lah aku dr berkawan dgn siapa-siapa..
Bebaskanlah aku ke mana ku mahu pergi..
Bebaskanlah aku dr kongkongan hidupmu..
Bebaskanlah aku dr kegusaran hatimu..
Tiada yg lebih bahagia jika diberi aku kebebasan...


Photobucket

Wednesday, June 13, 2012

Promosi Hari Raya

Nk buat promosi kt sume org ni.....Berminat nk order blh komen kt blog or send msg kt fb CT yer...Thnx....:)

Klik utk tumbesaran




Photobucket

Ku luahkan segalanya


Tiba-tiba hati rasa sayup jer..Mata rasa nk bertakung air mata jer..Tak tahulah mengapa....Mungkin mslh hormon yg sdg berduka lara...Aku bhgia bila bersamanya..tp knp aku msh lg bersedih bla bersama dia..

Ya Allah Ya Tuhanku....janganlah Kau duga hati dan perasaanku kepada dia..Aku berusaha yg terbaik untuk bersama dia...sedaya upaya hati aku utk dia...dia telah byk melakukan pengorbanan yg tak mungkin aku dpt dr org lain...ksh syg dia xpernah berbelah bahagi kpd ku....Kenapakah pelbagai perasaan yg bermain dlm diriku ketika ini....


Buat dia, aku ttp akn bersama kamu hingga akhir hayatku..aku telah berhabis nyawa memberi ksh syg ku kpd mu...mungkin pengorbanan yg ku lakukan tak sebanyak yg kau beri..tp percayalah..dengan izin Allah...cintaku,ksh ku, syg ku hanya utk mu seorang...Aku berharap kau sentiasa ada di sisi ku....Thnx coz being my lover...


Photobucket

Friday, June 1, 2012

Mamai punya pasal!!

Jam hp berbunyi....of kn alarm hp..trus bangun keluar nk pns kn ns smlm...Pastu masuk bilik air cuci muka gosok gigi..Pastu keluar nk pns kn lauk...Tgk jam kt dinding menunjukkan jam 6.40..dlm hati kata, jam ni mati plak dh..msk bilik amik bateri nk ganti bateri kt jam mati td..tgk kt jam tgn, menunjukkan 6.40..dlm hati kata dan-dan ni jam mati plak dh..tgk jam tgn lg satu..pun sm..pastu trus hairan..apsal sume jam mati hampir sm wktu plak dh ni...pastu trus g tgk kt hp plak..pukul 6.45...aik???aku ni tersalah tgk jam ker per...tgk kt luar tingkap, cuaca dh cerah dh...Masya'Allah...rupanya CT terlupa nk set alarm jam 4.45a.m utk bersahur...Patut sdp jer tdo..dgn hujan lebt plak kn...lena smpi tak sedar apa pun....:( Trus lah hr ni xdpt berpuasa ganti....sedihnya....xpe...minggu dpn msh ada..so, minggu dpn smbg lg utk puasa ganti...:)

Photobucket

Saturday, May 5, 2012

Adik ipar baru.......

Alhamdulillah. Selesai sudh kenduri adk CT yg no 5 dan kali ke-3 kenduri diadakan di rumah CT slps abg dan kakak thn sblm nya... Semuanya berjalan dgn lncr wlpn ada mslh dlmn dan perselisihan fhm. Normal la tu, mn ada kenduri yg cukp sempurna. Tak sah klu xde selisih fhm sedikt. Apa2 pn, CT hepi dh dpt adk ipr. Dan adk ipr tu,kwn baik CT dr form 3 lg. Tak kisah la, CT mendoakn kebahagiaan mereka berdua hingga akhir hyt. Amin.
Kakak pengantin yg suke interprame lebih...
P/s : streamer ni nk habaq mai, CT ler yg design kn..comey dak??hehe....(baik ngaku kata comey mcm tuan yg design!!)
Sama-sama comey dan sepadan..
(adk CT bc ni sure kembang 10mangkuk ni)



Thx pd semua yg hdir di kenduri adk CT. Mohon maaf jika ada kekurgn semasa majlis berlangsung. Hope dpt berjumpa di kenduri lain lak. Mayb kndri adk lelaki CT dl kot. Insya'Allah

Corat-carit :Mcm xpercaya jer dulu dia kwn, skg ni dh jd adik ipar..heheehe

Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, April 9, 2012

Sopink on9 membunuhku!!!

Sekarang CT sdg gilakan shopping on9... Tak tahu np suke sgt tgk bju-bju..beg-beg...dlm on9 Mall... Mcm-mcm ada taw....Kdg tuh smpi telan air liur tgk bju2 cntk sgt...Lepas tuh..mula la cek m2u ada duit x...pastu...ape lg..dh berkenan..trus grab....Adoi la.....gatai nya tgn.....pegi  order on9 plak....

Sdr tak sedar dlm ms seminggu dh belanja dkt RM200 utk bju-bju yg tah apa2 merepek...berkenan punya psl kn... Matilah klu Mr Chenta tahu ni..sure kena bebel lg...die selalu peringat suh smpn duit, jgn membazir....yg CT xthn dgn godaan nafsu sopink...gatai-gatai la nk order mcm-mcm.. Yelah..kdg-kdg xde ms nk g cr bju kt luar kn...sbb tuh dh ada kt hujg jari ni...mmg xlepaskn peluang la...dh la cntk sgt-sgt lak tuh...hrga lebih murh dr luar ...dush dush dush..(tumbuk diri sdri...) (-_-)<nanges>

Okla...pasni CT jnj xnk membazir dh....nk smpn duit blk....hehe...dh hbs duit dh..so kena berpuasa dr sopink plak...tnggu Mr Chenta offer lak la nk bli bju utk CT...(ade ke???) (^_^)
Klik-klik jer..dh smpi brg tu kt kite....cuma sedia duit jer dlm bank...:)


Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...